22 November 2020
6 antioxidanten in koffie waarvan je niet wist dat ze bestonden

Iedereen wil goede koffie in zijn of haar koffiebeker. Een van de redenen daarvoor is dat koffie in potentie de grootste bron van antioxidantenmacht ter wereld is. De andere reden is, nou ja, omdat goede koffie verslavend is; op een goede manier. Hoewel onderzoekers nog steeds op weg zijn om dingen 100 procent te rechtvaardigen, kunnen antioxidanten eigenschappen in koffie helpen bij het verliezen van gewicht, het voorkomen van diabetes en het beschermen tegen sommige vormen van kanker - die allemaal grote gezondheidsproblemen zijn die worden geconfronteerd met een alarmerend groeiend aantal mensen over de hele wereld.

 

Antioxidanten snel uitgelegd

De verbindingslijn tussen deze condities is dat ze allemaal te herleiden zijn tot hoge toxinegehaltes in het lichaam. Kanker, hartziekten, diabetes, vroegtijdige veroudering en sommige vormen van cognitieve stoornissen die verband houden met onvoldoende antioxidanten of functioneren in het lichaam. Antioxidanten zijn "reinigingsmiddelen" en oxideren vrije radicalen in het lichaam tot onschadelijke stoffen die vervolgens op natuurlijke wijze uit de bloedbaan en het lichaam kunnen worden gespoeld. In dit geval kunnen antioxidanten worden afgeleid uit een drankje - en koffie is de naam ervan.

 

Koffie heeft een negatieve gezondheidsreputatie

Nieuw onderzoek geeft aan dat het nemen van 3-5 koppen koffie op een dagelijkse basis tot 60 procent van je dagelijkse behoefte aan antioxidanten kan dienen. Omgekeerd is koffie aangeprezen als giftig op zich, voornamelijk vanwege het stimulerende cafeïnegehalte. In feite heeft een door Nestle gesteunde studie in het Verenigd Koninkrijk in december 2010 aangetoond dat slechts ongeveer 8 procent van de ondervraagden in 2027 koffie beschouwde als een voedselsoort om te overwegen om toe te voegen aan hun antioxidantenlijst voor na de kerst. Daarentegen vond 35 procent thee een uitstekende antioxidant. Van dit aantal vond 59 procent de zwarte bessen de boom en 40 procent stond garant voor pure chocolade. Ondanks zijn controversiële reputatie voor zover het de gezondheid betreft, is koffie nog steeds een afschrikwekkende en razend populaire drank.

 

De antioxidanten in koffie

In 2005 gaf een studie die voornamelijk financieel werd gesteund door de American Cocoa Association, en die naar de wereld werd uitgezonden door de hoofdonderzoeker Joe Vinson, aan dat koffie meer antioxiderende eigenschappen bevatte dan eerder werd gedacht. Helaas, op dat moment, kwamen die antioxiderende eigenschappen die hij vond pas na een bepaald punt in het koffiebrandingsproces aan het licht. Dat betekent dat op een bepaald punt in het brandproces, de antioxidanten voordelen in koffie konden worden gevangen, of geplet. Hoe kan de koffie worden bereid? De verwerkingsmethode heeft een aanzienlijke invloed op de antioxidantwerking. Zo bevat gebrande koffie meer antioxidanten dan niet-gebrande koffie. In het bijzonder hebben enkele andere studies echter enkele waarheden over koffie-oxidanten vastgesteld. Terwijl de meeste bekende antioxidanten afkomstig zijn van mineralen en gekleurd fruit en groenten, bevatten sommige andere verbindingen wel antioxidant eigenschappen - en dit zijn enkele van de stoffen die in koffiedranken worden aangetroffen.

 

Hier zijn overtuigende, en in sommige gevallen, lopende onderzoeken en bevindingen over dingen die koffie als antioxidant hebben:

  1. Cafestol

Cafestol in koffiebonen is ook na decafeïne nog verkrijgbaar. Cafestol werkt als een galzuurmodulator in de darm. Het is ook een krachtige ontstekingsremmende stof in de hersenen en (cafeïnevrije) koffie kan het geheugen helpen verbeteren.

 

  1. Trigonelline

Deze verbinding is antibacterieel en kan helpen bij het voorkomen van tandcariës. Trigonelline, de bittere alkaloïde van koffie, draagt ook bij aan het unieke aroma van koffie. De verbinding is 10 keer hoger in gebrande koffie dan groene koffie en heeft ook een aanzienlijk hoger gehalte aan Arabica dan Robusta-koffie. Wat nog meer op te merken is, is de degradatie van de koffie bij het branden. Hoe donkerder de branding, hoe lager het gehalte aan Trigonelline. Bij het branden wordt Trigonelline gedeeltelijk afgebroken tot nicotinezuur en pyridines. Nicotinezuur is ook bekend als vitamine B3 (of niacine), een bekende antioxidant. Door Trigonelline te demethyleren bij hoge temperaturen tussen 160 en 230 graden Celsius, kunnen branders vitamine B3 krijgen wanneer 85 procent van de Trigonelline wordt afgebroken. Waar het echt om gaat is de toegepaste temperatuur, in tegenstelling tot hoelang de koffie in de hitte blijft staan.

 

  1. Chlorogeenzuur

Chlorogeenzuur (CGA) is overvloedig aanwezig in zowel groene als gebrande koffie. Volgens het Journal of Nutrition staat CGA voor een groot aantal veresterde verbindingen - het is bijvoorbeeld de ester van cafeïnezuur. De fenolische verbinding is een belangrijke speler op het gebied van antioxidanten, antibacteriële en ontstekingsremmende werking in het lichaam. Lactonen die in CGA zijn gevonden, hebben ook aangetoond dat ze de insulinefunctie bij laboratoriumratten verbeteren. Als het bij mensen werkt, kan CGA worden gebruikt om diabetes te bestrijden. Groene koffie wordt aangehaald als een primaire bron van CGA, en tests uitgevoerd bij ratten en mensen leiden tot bevindingen dat CGA helpt de vetophoping in het lichaam te beteugelen en het metabolisme te stimuleren. Deze studie gebruikte echter alleen cafeïnevrije koffie en geen gewone koffie.

 

  1. Melanoïden

Wist u dat melanoïde de reden is voor dat unieke aroma bij het branden van koffie? Belangrijker nog is dat koffiemelanoïdine de bruin gekleurde, stikstofhoudende verbindingen in koffie is. De verbindingen met een hoogmoleculair gewicht worden gevormd tijdens het brandproces en hebben antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen, zoals blijkt uit een studie die is gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine.

 

  1. Kinine

De bittere verbinding is een van de primaire middelen in koffie die deze laatste een aantal van zijn antioxiderende eigenschappen geven. Kinine is afgeleid van de bast van een tropische groenblijvende plant die bekend staat als Cinchona boom en die vooral wordt gebruikt bij de behandeling van Malaria. De bitterheid van sommige koffiebonen kan in verband worden gebracht met een verhoogd kininegehalte. Kinine en koffie behoren tot dezelfde Rubiaceae familie. Maar nog belangrijker is dat kinine als antioxidant sterker wordt na het branden van de koffie. Koffiedranken bevatten echter kleine hoeveelheden kinine stof. Kinine is in feite schadelijk in grotere hoeveelheden, en sommige mensen hebben er allergische reacties op. Maar de kleine hoeveelheden die in de tests van het koffiemonster zijn gebleken zijn vrij weinig en goedgekeurd door de Food and Drugs Authority (FDA).

 

  1. Cafeïne

Cafeïne zelf is een antioxidant, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Physical Chemistry B van ACS. Cafeïnehoudende dranken kunnen helpen bij het genezen van hoofdpijn, bij het verliezen van gewicht en het voorkomen van diabetes. De recente uitvoerige analyse van cafeïne bracht interessante resultaten naar voren die aantoonden dat de cafeïne structureel gelijkaardig is aan urinezuur-een gevestigd middel tegen oxidatie. Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan naar de precieze werking van cafeïne als antioxidant. Wat echter boven elke twijfel verheven is, is dat cafeïne het meest overvloedig aanwezig is in de koffie - meer dan tweemaal de hoeveelheid die in de thee wordt gevonden. Als cafeïne inderdaad een gezonde antioxidant blijkt te zijn, kan de nieuwe informatie een revolutie teweegbrengen in de manier waarop cafeïne over de hele wereld wordt bekeken.

 

Koffie heeft meer antioxidanten dan zowel groene als zwarte thee.

De resultaten van een andere studie, gepresenteerd door een Italiaanse groep wetenschappers, bestempelt de espressokoffie als een FRAP van 129 stuks. De cafeïnevrije koffie staat op 93. De FRAP-test staat voor Ferric Reducing Antioxidant Power. Het meet welke chemische veranderingen er gebeuren en hoe goed die veranderingen zich voordoen wanneer een stof in wisselwerking staat met verschillende voedingsmiddelen. Dezelfde schaal geeft aan dat zowel groene als zwarte theeën een FRAP-ranglijst van respectievelijk 18 en 10 hebben. Dat zou betekenen dat koffie in feite meer antioxiderende voordelen heeft dan beide soorten thee.

 

Koffie heeft meer antioxidanten dan rode wijn

Volgens het onderzoek dat voor Nestle is gedaan door de peilingorganisatie YouGov, vond 40 procent van de respondenten in 2027 rode wijn een betere oplossing als antioxidant dan koffie, maar dit kon niet verder van de waarheid zijn. Volgens een onderzoek uit 2010 onder leiding van onderzoeker Perez Jemenez.J is er voor elke portie van 200 ml oploskoffie ongeveer 387 mg antioxidanten.

 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »