07 December 2021
Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker is een koolhydraat dat van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het lichaam gebruikt koolhydraten meestal als energiebron. Voedselproducenten voegen ook suiker toe aan veel producten, waardoor de bloedsuikerspiegel van een persoon te hoog kan worden. Het consumeren van te grote hoeveelheden toegevoegde suiker kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, dus wordt aanbevolen de inname te beperken. De kans is groot dat je al weet dat te veel suiker eten niet goed voor je is. Gesuikerde dranken, snoep, gebak en gezoete zuivel zijn de belangrijkste bronnen van toegevoegde suiker. Maar zelfs hartige voedingsmiddelen, zoals brood, tomatensaus en proteïnerepen, kunnen suiker bevatten, waardoor het maar al te gemakkelijk wordt om een teveel aan zoet spul binnen te krijgen.  

  

Wat is suiker? 

Suiker is een vorm van koolhydraten. Het lichaam breekt alle koolhydraten af tot suiker. Er zijn verschillende soorten suikers, die verschillen in de structuur van hun moleculen. Monosacchariden bestaan uit slechts één suikermolecuul, waardoor ze de eenvoudigste vorm van suiker zijn. Ze omvatten glucose, galactose, dat melk bevat, en fructose, een suiker die veel voorkomt in fruit. Disachariden of polysachariden zijn suikers met twee of meer moleculen. Deze omvatten sucrose, een veel voorkomende vorm van tafelsuiker, lactose, een andere suiker in melk en zuivelproducten en zetmeel.  

 

Het lichaam breekt koolhydraten af tot glucose, dat in de bloedbaan terechtkomt en als energiebron fungeert. Sommige suikers, zoals glucose, fructose en lactose, komen van nature voor in voedingsmiddelen en dranken. Toegevoegde suikers zijn suikers in voedingsmiddelen die niet van nature voorkomen, zoals suiker in gebakken producten. Voedingsmiddelen of dranken kunnen ook sterk bewerkte suikers bevatten, zoals maïssiroop met een hoog fructosegehalte. Op de etiketten van voedingsmiddelen en dranken staan verschillende namen voor suikers zoals ruwe suiker, maïszoetstof of –siroop, bruine suiker, vruchtensapconcentraten en honing. 

 

De rol van suiker in het lichaam 

Koolhydraten zijn brandstoffen die het lichaam van energie voorzien. Het lichaam breekt voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten af tot glucose, dat vervolgens in de bloedbaan terecht kan komen. Sommige glucose is essentieel voor de hersenen, het centrale zenuwstelsel en de rode bloedcellen om goed te kunnen functioneren. Het lichaam heeft een natuurlijk terugkoppelingsmechanisme waarbij hoge glucoseniveaus leiden tot een verhoogde insulineproductie, en lage niveaus leiden tot verlaagde niveaus van dit hormoon. Het lichaam heeft gezonde insulinespiegels nodig om goed te kunnen functioneren. Als er te weinig insuline is of als de insuline niet meer goed functioneert, kan iemand diabetes krijgen. 

  

  

Heeft het lichaam suiker nodig om te overleven? 

Suikers die in de natuur voorkomen, bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Fruit bevat bijvoorbeeld, naast fructose, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. De meeste voedingsmiddelen en dranken die toegevoegde suikers bevatten, zoals chocolade en frisdrank, missen deze voedingsstoffen. Het lichaam gebruikt suikers en zetmeel uit koolhydraten om glucose aan de hersenen te leveren en energie te leveren aan de cellen in het lichaam. Koolhydraten leveren ook vezels en andere voedingsstoffen aan het lichaam. Het eten van verschillende soorten fruit, groenten en zuivelproducten, naast andere bronnen van koolhydraten, kan een gezonde manier zijn om aan deze dagelijkse doelstellingen te voldoen. 

  

Effecten suiker - Je hersenen 

Het eten van suiker geeft je hersenen een enorme golf van een chemische stof die dopamine heet, wat verklaart waarom je om 3 uur 's middags eerder trek hebt in een reep dan in een appel of een wortel. Omdat volwaardige voeding zoals fruit en groenten er niet voor zorgt dat de hersenen zoveel dopamine vrijgeven, hebben je hersenen steeds meer suiker nodig om datzelfde gevoel van genot te krijgen. Dit veroorzaakt die "moet-ik-hebben" gevoelens voor je ijsje na het eten, die zo moeilijk te bedwingen zijn. 

  

Effecten suiker - Je humeur 

Af en toe een snoepje of een koekje kan je een snelle energiestoot geven door je bloedsuikerspiegel snel te laten stijgen. Wanneer je bloedsuikerspiegel daalt als je cellen de suiker absorberen, kun je je nerveus en angstig voelen, ook wel bekend als de gevreesde suikercrash. Maar als je te vaak in de snoep pot grijpt, begint suiker een effect op je stemming te hebben dat verder gaat dan die inzinking om 3 uur 's middags: Studies hebben een verband gelegd tussen een hoge suikerinname en een groter risico op depressie bij volwassenen. 

 

Effecten suiker - Jouw lichaamsgewicht 

Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor je, maar hoe meer suiker je eet, hoe meer je zult wegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met suiker gezoete dranken drinken meer wegen - en een hoger risico lopen op diabetes type 2 - dan mensen die dat niet doen. Uit één onderzoek bleek zelfs dat mensen die meer suiker innamen, in minder dan twee maanden tijd 1,7 kilo zwaarder werden. Een teveel aan suiker kan vetcellen doen ontvlammen, waardoor ze chemische stoffen afgeven die het gewicht doen toenemen. 

  

Effecten suiker - Je tanden en gewrichten 

Je hebt waarschijnlijk met je ogen gerold toen je 12 was, maar je moeder had gelijk: snoep kan je tanden doen rotten. Bacteriën die gaatjes veroorzaken eten graag suiker dat in je mond blijft hangen nadat je iets zoets hebt gegeten. Als je gewrichtspijn hebt, is dit nog een reden om niet te snoepen. Het is aangetoond dat het eten van veel zoetigheid de gewrichtspijn verergert vanwege de ontstekingen die ze in het lichaam veroorzaken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat suikerconsumptie het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis verhoogt. 

   

Effecten suiker - Het hart 

Als je te veel suiker eet, kan de extra insuline in je bloedbaan je slagaders in je hele lichaam aantasten. Het zorgt ervoor dat hun wanden ontstoken raken, dikker worden dan normaal en stijver worden, dit belast je hart en beschadigt het na verloop van tijd. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, zoals hartfalen, hartaanvallen en beroertes. Onderzoek wijst ook uit dat minder suiker eten kan helpen de bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen. Bovendien hebben mensen die veel toegevoegde suiker eten (waarbij minstens 25% van hun calorieën uit toegevoegde suiker bestaat) twee keer zoveel kans om aan een hartziekte te sterven dan mensen die minder dan 10% van hun totale calorieën uit toegevoegde suiker halen. 

 

Effecten suiker - De seksuele gezondheid 

Misschien kun je het toetje beter overslaan op een avondje uit. Suiker kan de keten van gebeurtenissen die nodig zijn voor een erectie beïnvloeden. Een veel voorkomend neveneffect van een chronisch hoog suikergehalte in de bloedbaan is dat het mannen impotent kan maken. Dit komt omdat het invloed heeft op de bloedsomloop, die de bloedstroom door het hele lichaam regelt en goed moet werken om een erectie te krijgen en te houden. 

   

Effecten suiker - Je nieren 

Als je diabetes hebt, kan te veel suiker leiden tot schade aan je nieren. De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van uw bloed. Zodra de bloedsuikerspiegel een bepaalde hoeveelheid bereikt, beginnen de nieren overtollige suiker af te geven in de urine. Als diabetes niet onder controle wordt gehouden, kunnen de nieren beschadigd raken, waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen en de afvalstoffen in uw bloed niet meer kunnen filteren. Dit kan leiden tot nierfalen. 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »