13 December 2021
Verschillende soorten suiker

Rietsuiker, melasse, gerstemout... de lijst van verschillende soorten en benamingen van suiker gaat maar door. Maar is alle suiker slecht voor je, of kunnen bepaalde vormen een nutritioneel voordeel bieden? Wat zijn de verschillende soorten suikers en hun bijwerkingen? Simpel gezegd is suiker een vorm van koolhydraten en bevat de koolstof, waterstof en zuurstof moleculen. Wanneer koolhydraten worden geconsumeerd, worden ze verteerd en afgebroken tot glucose. Dit is de energiebron bij uitstek voor cellen in het menselijk lichaam, waaronder de hersenen en het centrale zenuwstelsel. 

  

Wat zijn de verschillende soorten suiker? 

Koolhydraten zijn er in twee hoofdvormen: enkelvoudige en complexe. Het verschil tussen deze twee is hoe snel ze worden verteerd en opgenomen, wat wordt bepaald door hun chemische structuur. Complexe koolhydraten bestaan uit drie of meer suikermoleculen, terwijl enkelvoudige koolhydraten uit één suikermolecuul (monosacchariden) of twee (disacchariden) bestaan. 

  

De vier meest voorkomende vormen van enkelvoudige suikers zijn: 

 • Glucose 

 • Fructose (ook wel vruchtensuiker genoemd) 

 • Sucrose (ook bekend als tafelsuiker) 

 • Lactose (ook wel melksuiker genoemd) 

  

Het verschil tussen toegevoegde suiker en natuurlijke suiker 

Maar deze vier verschillende soorten suiker kunnen verder worden gecategoriseerd in natuurlijke suikerbronnen en toegevoegde vormen. Als we aan suiker denken, komen visioenen van snoep en zoete dingen in ons op. Het type suiker in snoep en de meeste suikerhoudende dranken staat bekend als toegevoegde suiker. Zoals je zou vermoeden, wordt deze vorm van suiker toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om de smaak, kleur, textuur en houdbaarheid te verbeteren. In wezen voegt dit type suiker calorieën toe, maar geen speciale voedingswaarde, dat is waarom het algemeen wordt aangeduid als lege calorieën. 

   

Toegevoegde suiker 

Toegevoegde suiker met mate is prima, maar de meeste mensen consumeren veel meer dan ze zich realiseren. In ons dieet zijn de belangrijkste bronnen van toegevoegde suiker onder andere frisdrank, fruitdranken, ontbijtgranen, koekjes, gebak, snoep, yoghurtsmaak en veel bewerkte voedingsmiddelen. De overmatige consumptie van toegevoegde suiker kan leiden tot chronische pieken in de bloedsuikerspiegel, gewichtstoename, en een verhoogd risico op verschillende chronische ziekten. 

  

Natuurlijke suiker 

Maar niet alle suiker wordt aan voedingsmiddelen toegevoegd. Natuurlijke suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit en melk. Hoewel de suiker zelf niet veel voordelen biedt, maakt het deel uit van een volledig pakket voedingsstoffen met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Voedingsmiddelen met natuurlijke suikers zijn vaak rijk aan voedingsstoffen en ook vezelrijk, waardoor het lichaam een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen heeft. Maar bepaalde voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten, kunnen ook verborgen toegevoegde suikers bevatten. 

  

De verschillende namen van toegevoegde suikers: 

Toegevoegde suikers zijn niet altijd zo zwart-wit, en kunnen zich vaak vermommen in ingrediëntenlijsten onder namen waar je misschien niet al te bekend mee bent. Enkele voorbeelden van verborgen bronnen van toegevoegde suiker zijn: 

 • Agave Nectar 

 • Maïsstroop vaste stoffen 

 • Geëvaporeerd Rietsap 

 • Ahornsiroop 

 • Melasse 

 • Palmsuiker 

 • Ruwe Suiker 

 • Witte kristalsuiker 

 

Hoe bereken je suiker op voedseletiketten? 

Het totaal aan suikers omvat zowel toegevoegde suikers als natuurlijke suikers samen, terwijl de toegevoegde suikerwaarde eronder de hoeveelheid suiker weergeeft die aan het product is toegevoegd en dat is het type dat we moeten proberen te beperken. Aangezien toegevoegde suikers deel uitmaken van het totale suikergehalte, kunnen ze nooit hoger zijn dan het totale suikergehalte. Veel zuivelproducten, zoals yoghurt bijvoorbeeld, bevatten natuurlijke suikers, maar vaak zijn er aanzienlijke hoeveelheden calorische zoetstoffen aan toegevoegd voor de smaak. Als je de hoeveelheid natuurlijke suikers in een voedingsmiddel of drank wilt berekenen, trek je gewoon het aantal toegevoegde suikers af van de totale suikerwaarde. En onthoud dat de ingrediëntenlijst op elk voedselpaneel per gewicht gaat. Als een voedingsmiddel toegevoegde suiker als eerste ingrediënt heeft, heeft het waarschijnlijk een lage voedingswaarde en kan het calorierijk zijn. 

  

 Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »