20 December 2021
Verbod op plastic in koffiebekers

Een kopje koffie is een perfecte manier om de dag te beginnen. Maar wat gebeurt er als meer dan 99% van deze bekertjes niet gerecycleerd worden? Je hoeft je fantasie niet te gebruiken. Nederland is van plan plastic wegwerpartikelen in de kantoorruimte aanzienlijk te verminderen. Vanaf 2023 worden wegwerpkoffiebekers met plastic erin verboden.

 

Waarom een ban op koffiebekers? 

Wegwerp koffiebekers kunnen, op het eerste gezicht, gezien worden als geweldige kandidaten voor recycling. Maar dat is slechts een veel voorkomende misvatting. Deze koffiebekers bestaan niet volledig uit biologisch afbreekbaar papier. De wasachtige textuur aan de binnenkant van de beker die hem waterdicht houdt, is een polyester laag. Vanwege de papier-kunststofcombinatie bij de productie van deze koffiebekers zijn niet alle recyclingcentra voor deze hybride geschikt. Daardoor belandt bijna 100% van de meeneemkoffiebekers wereldwijd helaas op onze vuilnisbelt. 

  

Het gebruik van koffiebekers 

Alleen al in Nederland belanden elke dag 5 miljoen meeneemkoffiebekers op de vuilnisbelt. Dat is bijna 2 miljard bekertjes per jaar. In Australië belanden elk jaar 60.000 kilo van diezelfde bekertjes rechtstreeks op de stortplaats, en het kan wel een halve eeuw duren voor ze zijn afgebroken. Wereldwijd worden elk jaar ongeveer 500 miljard meeneemkoffiebekers gebruikt. Dat is genoeg om 1.360 keer rond de aarde te gaan! Maar het engste van alles is het feit dat slechts minder dan 1% daarvan wordt gerecycled en dat de rest na één keer gebruik in de prullenbak belandt. Dat is een hoop koffiebekervervuiling waar we wel zonder kunnen. 

  

Plastic in koffiebekers 

De polyester onderdelen zullen zich na verloop van tijd in kleinere stukjes verdelen. Als gevolg daarvan ontstaat microplastic vervuiling. Deze minuscule plastics kunnen in de watersystemen terechtkomen en uiteindelijk de oceanen en de voedselketen vervuilen. En dat niet alleen, wanneer deze koffiebekertjes in recycleerbare bakken met andere recycleerbare items worden geplaatst, kunnen ze de echte recycleerbare materialen verontreinigen. Die hele partij zal tijdens het recyclingproces moeten worden verwijderd. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een toenemende hoeveelheid verontreiniging door koffiebekers en niet-recycleerbaar afval. 

  

Verbied meeneemkoffiebekers 

Met alle fancy logo's gedrukt op deze koffiebekers, zeggen deskundigen dat mensen gemakkelijk een statussymbool kunnen verbinden aan de koffieproducten die we kopen. Het is een teken van raffinement, een teken dat je weet waar je de beste koffie kunt krijgen. Het is echt grappig hoe mensen tegenwoordig het gevoel van zelfingenomenheid krijgen. Het beste voorbeeld hiervan is wanneer mensen zich verplicht voelen om een selfie te posten wanneer ze een Starbucks koffie bij de hand hebben. Ik hoop dat ze weten dat Starbucks zojuist zijn derde belofte van de afgelopen 10 jaar om 100% recyclebare koffiebekers te gebruiken heeft gebroken. Goed gedaan, Starbucks! 

  

Verspilde hulpbronnen 

Stel je voor dat een tientallen jaren oude boom wordt omgehakt om meeneemkoffiebekers te maken die in een handomdraai op de afvalberg belanden. Het omzetten van een tientallen jaren oude hulpbron voor een kortstondig product is op zoveel niveaus volstrekt onlogisch! Dan hebben we nog water. De productie van wegwerpbekertjes vergt een enorme hoeveelheid zoet water. We gebruiken zoet water om deze bekertjes schoon te maken en uiteindelijk vervuilen ze allemaal hetzelfde zoet water. Ook is er veel fossiele brandstof nodig om deze koffiebekers te produceren. En dan te bedenken dat fossiele brandstoffen miljoenen of miljarden jaren nodig hebben om zich aan te vullen. Het is zeker een verspilling om het alleen te gebruiken voor eenmalig gebruik van producten. 

  

Herbruikbare bekers 

Wat is er mis met herbruikbare bekers? Als we meeneemkoffiebekers wegdoen, is er niet veel te verliezen. Sterker nog, er is meer te winnen. We hebben een heleboel herbruikbare vervangers voor deze goed-voor-niets plastic afval voor eenmalig gebruik. Herbruikbare plastic bekers zijn goed, maar keramische en glazen bekers zijn nog beter! We hebben zelfs een herbruikbare reiskoffiebeker. Een jaar lang onze herbruikbare koffiebeker gebruiken kan de uitstoot van broeikasgassen met 37-47% verminderen, bespaart zoetwaterverspilling met 68-85%, en vermindert verspilling van bekers op de stortplaatsen met ongeveer 91-92%. Is dat niet verbazingwekkend? Ga nu een herbruikbare beker halen en verminder vandaag nog de vervuiling door koffiebekers! 

  

Alternatieven voor plastic in koffiebekers 

Sommige cafés geven je korting als je je eigen herbruikbare bekers meeneemt. Andere winkels en cafés geven incentives als je herbruikbare koffiebekers koopt in plaats van wegwerpbekers. Maar ik denk dat het veel beter zou zijn als ze het gewoon helemaal zouden verbieden. Er zijn al vier verschillende manieren om geen plastic koffiebekers meer te gebruiken. De eerste is Frugalpac's koffiebekers met een minimale plastic voering die makkelijker te scheiden zijn tijdens het recyclen. Ten tweede zijn er de glazen koffiebekers van CupClub die na gebruik moeten worden ingeleverd. Ten derde zijn er de papieren bekers van TrioCup met strategisch ontworpen origamitechnieken voor bruikbaarheid en esthetische doeleinden. Ten slotte is er de eetbare beker van Cupffee, die meteen na de laatste slok koffie kan worden opgegeten. 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »