12 August 2020
De geschiedenis van koffie

De geschiedenis van koffie

 

Niemand weet precies hoe of wanneer koffie is ontdekt, hoewel er wel veel verhalen zijn over de oorsprong ervan. Deze verhalen blijven speculeren doordat er nooit echt bewijs voor gevonden is. Koffie is eeuwen geleden voor het eerst verbouwd in de bossen op het Ethiopische plateau. Daar ontdekte de geitenhoeder Kaldi volgens de verhalen voor het eerst het potentieel van de koffieboon. Het verhaal gaat dat Kaldi koffie ontdekte nadat hij merkte dat zijn geiten na het eten van de bessen van een bepaalde boom zo energiek werden dat ze 's nachts niet meer wilden slapen. Kaldi rapporteerde zijn bevindingen aan de abt van het plaatselijke klooster, die een drankje maakte met de bessen en ontdekte dat het hem alert tijdens het avondgebed dat hij elke dag moest voordragen. Kaldi deelde zijn ontdekking met de andere monniken van het klooster, en de kennis van de energieke bessen begon zich te verspreiden. Doordat het effect van de bessen van de boom zo’n goed effect hadden verspreidde het verhaal snel en het verhaal bereikte heel snel het Midden-Oosten door het Arabische schiereiland.

 

Het Arabische schiereiland

Nadat het verhaal over de koffiebessen naar het Arabische schiereiland kwam begon de handel van de koffie. In de 15e eeuw werd er koffie verbouwd in het Jemenitische district van Arabië en in de 16e eeuw was het bekend in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Koffie werd niet alleen thuis gedronken, maar ook in de vele openbare koffiehuizen die in steden verder dan alleen Arabië te vinden waren. De populariteit van de koffiehuizen was ongeëvenaard en de mensen bezochten ze voor allerlei sociale activiteiten. Er werd niet alleen koffiegedronken met een gezellig gesprekje zoals wij dat nu kennen, maar ze luisterden ook naar muziek, keken naar artiesten, speelden spelletjes en bekeken het nieuws. Koffiehuizen werden al snel zo'n belangrijk centrum voor de uitwisseling van informatie dat ze vaak "Scholen van de Wijzen" werden genoemd. Met duizenden pelgrims die elk jaar de heilige stad Mekka bezochten van over de hele wereld, begon de kennis van deze koffie nog sneller over de wereld te verspreiden.  

 

Koffie komt naar Europa

Europese reizigers in het Oosten brachten verhalen over een ongewone donkere zwarte drank mee terug als ze op reis waren geweest in het Oosten. In de 17e eeuw had de koffie zijn weg naar Europa gevonden en werd het populair op het hele continent. Sommige mensen reageerden op deze nieuwe drank met argwaan of angst en vonden het een drankje van de duivel. De plaatselijke geestelijkheid veroordeelde de koffie in 1615 in Venetië. De controversie was zo groot dat paus Clemens VIII werd gevraagd om in te grijpen. Hij nam de beslissen om de koffie zelf te proeven en daarna een beslissing te nemen. Hij vond de koffie zo bevredigend dat hij er pauselijke goedkeuring aan gaf. Ondanks deze controversie werden de koffiehuizen ook in Europa snel centra van sociale activiteit en communicatie in grote steden. In de 17e eeuw werd er in Europa vooral bier en wijn gedronken in de ochtend. Koffie begon in Europa de gewone ontbijtdrank te vervangen. Degenen die koffiedronken in plaats van alcohol begonnen de dag alert en energiek, en niet verrassend, de kwaliteit van hun werk was sterk verbeterd. In het midden van de 17e eeuw waren koffiehuizen erg populair onder de bevolking.

 

Koffie in Amerika

In het midden van de 17e eeuw werd koffie naar Amerika overgebracht. Hoewel de koffiehuizen snel begonnen te verschijnen, bleef thee de favoriete drank in Amerika tot 1773, toen de kolonisten in opstand kwamen tegen een zware belasting op thee die door koning George III werd opgelegd. De opstand, bekend als de Boston Tea Party, zou de Amerikaanse voorkeur voor koffie voor altijd veranderen. Omdat de vraag naar koffie zich bleef verspreiden, was er een hevige concurrentie om koffie te verbouwen buiten Arabië. Nederlanders kregen uiteindelijk zaailingen in de tweede helft van de 17e eeuw. Hun eerste pogingen om koffie in India te verbouwen mislukten, maar ze hadden succes met hun inspanningen in Batavia, op het eiland Java in het huidige Indonesië. De koffieplanten bloeiden en al snel hadden de Nederlanders een goudmijntje in handen in de vorm van koffiehandel.

 

In 1714 schonk de burgemeester van Amsterdam een jonge koffieplant aan koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De koning gaf de opdracht deze te planten in de Koninklijke Plantentuin in Parijs. In 1723 kreeg een jonge marineofficier, Gabriel de Clieu, een zaailing van de plant van de koning. Ondanks een uitdagende reis, compleet met afschuwelijk weer, een saboteur die de zaailing probeerde te vernietigen, en een piratenaanval - slaagde hij erin om het veilig naar Martinique te vervoeren.   Eenmaal geplant bloeide de zaailing niet alleen op, het plantje zorgde voor de verspreiding van meer dan 18 miljoen koffiebomen op het eiland Martinique in de komende 50 jaar. Dit plantje is zelfs de moeder van alle koffiebomen in het Caribisch gebied, Zuid- en Midden-Amerika.

 

Populariteit van koffie

De beroemde Braziliaanse koffie dankt zijn bestaan aan Francisco de Mello Palheta, die door de keizer naar Frans-Guyana werd gestuurd om koffieplantjes te halen. De Fransen waren niet bereid om te delen, maar de vrouw van de Franse gouverneur, gaf hem een groot boeket bloemen voordat hij vertrok - begraven binnenin waren genoeg koffiezaadjes om te beginnen met wat vandaag de dag een miljardenindustrie is. Zendelingen en reizigers, handelaren en kolonisten bleven koffiezaden naar nieuwe landen vervoeren en er werden wereldwijd koffiebomen geplant. Er werden plantages aangelegd in prachtige tropische bossen en bergen. Sommige gewassen bloeiden, anderen konden niet uitbloeien tot een koffieboom. Nieuwe landen werden gevestigd op koffie-economieën. Er werden fortuinen gemaakt en verloren. Aan het einde van de 18e eeuw was koffie een van de meest winstgevende exportgewassen ter wereld geworden. Na ruwe olie is koffie het meest gezochte product ter wereld.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »