29 November 2020
Gezondheidsvoordelen van koffie

Jarenlang waarschuwden artsen mensen om koffie te vermijden omdat het het risico op hartziekten en stuntgroei zou kunnen verhogen. Ze maakten zich zorgen dat mensen verslaafd konden raken aan de energie die hoge hoeveelheden cafeïne leverden, waardoor ze meer en meer naar koffie snakten omdat ze tolerant werden voor hogere hoeveelheden cafeïne. Deskundigen maakten zich ook zorgen dat koffie schadelijke effecten had op het spijsverteringskanaal, wat kon leiden tot maagzweren, brandend maagzuur en andere kwalen. Al deze zorgen kwamen naar voren uit studies die decennia geleden werden uitgevoerd en waarin koffiedrinkers werden vergeleken met niet-drinkers op een aantal gezondheidsmaatregelen, waaronder hartproblemen en sterfte. Koffiedrinkers leken altijd slechter af te zijn.

 

Maar het blijkt dat het niet echt de schuld is van de koffie. Deze onderzoeken hadden niet altijd controle over de vele andere factoren die een slechte gezondheid kunnen verklaren, zoals roken, drinken en een gebrek aan lichaamsbeweging. Als mensen die veel koffiedronken toevallig ook andere ongezonde gewoontes hebben, dan is het niet duidelijk dat koffie verantwoordelijk is voor hun hartproblemen of hogere sterftecijfers. Dat begrip heeft geleid tot een gerehabiliteerde reputatie voor de drank. Recent onderzoek toont aan dat wanneer de juiste aanpassingen worden gedaan voor verwarrende factoren, koffiedrinkers geen hoger risico op hartproblemen of kanker lijken te hebben dan mensen die geen koffiedrinken. Recente studies vonden ook geen significant verband tussen de cafeïne in koffie en hart gerelateerde problemen zoals een hoog cholesterolgehalte, onregelmatige hartslag, beroerte of hartaanval.

 

  1. Vermindert het risico op kanker

De antioxiderende eigenschappen van koffie zijn in meerdere studies in verband gebracht met het doorspoelen van giftige stoffen die kunnen leiden tot schade aan eiwitten en DNA door vrije radicalen. Volgens Dr. David Troup van Monash University, en een van de eerste wetenschappers die ontdekten dat koffie vrije radicalen heeft, kan koffie reageren met schadelijke vrije radicalen en helpen bij het inperken van hun schadelijke effecten. Cafeïnevrije koffiedrinkers hebben 15 procent minder kans om darmkanker te ontwikkelen voor maximaal 10 jaar in vergelijking met niet-drinkers, volgens een andere studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat de inname van koffie kan helpen bij het terugdringen van rectale kanker, in tegenstelling tot de consumptie van koffie, die geen enkel effect had.

 

  1. Voortijdige veroudering tegengaan

Naast het voorkomen van kanker, kunnen antioxidanten in koffie het gevaar van ultraviolette stralen voor de huid helpen verminderen. Als zodanig kan het drinken van koffie helpen bij het voorkomen van huidkanker. Uitleg voor het verband tussen koffieconsumptie en lagere tarieven voor hart- en vaatziekten en diabetes wijzen vaak op chlorogeenzuur en andere obscure antioxidanten als de verantwoordelijke partijen. Antioxidanten zijn stoffen die reactieve moleculen opzuigen voordat ze de kans krijgen om gevoelig weefsel zoals de voering van de bloedvaten te beschadigen. Chlorogeenzuur was waarschijnlijk de belangrijkste antioxidant in uw kopje koffie vanochtend. Sommige experimenten hebben aangetoond dat het ook de absorptie van glucose in het spijsverteringsstelsel kan remmen en de insulinespiegels zelfs kan verlagen. Chlorogeenzuur zou een ander koffie-ingrediënt kunnen zijn met een gespleten persoonlijkheid. Samen met cafeïne, lijkt het te duwen niveaus van homocysteïne, een aminozuur dat is geassocieerd met aderverkalking atherosclerose.

 

  1. Cognitieve achteruitgang voorkomen

Koffieconsumptie kan helpen bij het voorkomen van psychische stoornissen zoals Alzheimer, Parkinson en andere vormen van dementie. In één studie wordt aangetoond dat koffieconsumptie vrouwen helpt bij het omgaan met stress, het vermijden van depressies en suïcidale gedachten. Koffie is geen grote bron van vitaminen en mineralen, maar als een plantaardige drank bevat het een aantal, en een paar waar we meer van zouden moeten krijgen. Laten we beginnen met magnesium. Een kopje koffie bevat ongeveer 7 mg, dat is een druppel in de dag vereiste emmer (420 mg voor mannen, 320 mg voor vrouwen). Maar omdat we niet genoeg fruit, groenten en volle granen eten, ligt de gemiddelde Amerikaanse inname ongeveer 100 mg onder het dagelijkse doel. Een kopje koffie of twee kan helpen dat gat een beetje te dichten. Kalium kan enkele negatieve gevolgen van natrium compenseren. Met ongeveer 116 mg per kopje is de bijdrage van koffie aan de 4.700 mg van het kalium dat we dagelijks zouden moeten krijgen een weduwemijt, maar het is iets. Een kopje koffie heeft ook kleine hoeveelheden niacine (0,5 mg) en choline (6,2 mg).

 

Gezondheidsrisico's van koffie

Koffie is niet zonder een paar gezondheidskwesties. Sterker nog, overmatige consumptie van koffie kan leiden tot verslaving en uiteindelijk tot verlies van het leven. Het drinken van meer dan 8 koppen koffie per dag kan leiden tot verhoogde niveaus van slechte cholesterol in het bloed, resulteren in overmatige gewichtstoename en diabetes.

 

Bovendien kan de consumptie van cafeïne ertoe leiden dat mannen met een vergrote prostaat getuige zijn van verhoogde symptomen. Sommige verbindingen van koffie, zoals melanoïde gevormd na het branden van koffie, kan leiden tot allergische reacties bij sommige mensen. Zwangere vrouwen wordt ook geadviseerd om niet te veel koffie te drinken, omdat dit tot een miskraam kan leiden.

 

Het komt erop neer dat

Nieuw onderzoek geeft aan dat koffie antioxidanten koffie wel degelijk een gezondere antioxidantoplossing maken in vergelijking met andere bekende antioxidanten. De primaire bron van anti oxidatieve kracht van koffie wordt gevormd door de polyfenolen, cafeïne en CGAs-componenten. Maar bijna elke studie die koffie als een super antioxidant beschouwt, benadrukt ook dat cafeïne een belangrijk gezondheidsalarm is om op te letten. Afgezien van het feit dat cafeïne gemakkelijk een verslavende stimulans kan zijn, kan het ook leiden tot een vlaag van gezondheidsproblemen zoals verhoogde niveaus van LDL (slecht cholesterol), hartziekten en spierbevingen. Dit laatste kan gebeuren als gevolg van de ontoereikendheid van magnesium in het lichaam, een essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft om fysiologische processen zoals de opname van celenergie te reguleren. Het is daarom verstandig om met mate koffie te drinken. De bovengenoemde voordelen zijn slechts het gevolg van een matige koffie-inname.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »