06 April 2020
Productiever door cafeïne?

Bijna iedereen kent het wel. Je zit achter je bureau, klaar om te werken, maar je voelt je wat slapjes. Snel loop je naar de automaat, of de kantine en bestel je een koffiebeker. Sommigen zullen er een vrolijk drankje van maken met een siroop en melk, anderen kiezen voor sterk en zwart.
Toch zit er in al deze drankjes één en dezelfde stof: cafeïne. Maar wat doet het nou eigenlijk met je? En word je er wel zo productief van als dat er gezegd wordt?

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is een stimulans van ons zenuwstelsel. Officieel is het een stimulerende drug, net zoals nicotine uit sigaretten en amfetamines zoals je deze kan vinden in speed of cocaïne. Cafeïne wordt echter niet beschouwd als een gevaarlijke drug, waardoor je deze gewoon in de supermarkt kan kopen.

Van nature komt cafeïne voor in de welbekende koffiebonen, maar ook in een bepaalde soort theebladeren, in cacao, of in één van de stoffen die worden toegevoegd aan cola en energiedranken. Daarnaast wordt het regelmatig kunstmatig toegevoegd aan frisdranken.

Effecten op je productiviteit

Als je zo al de bovenstaande informatie leest, zou je denken dat cafeïne wel degelijk effecten heeft op je productiviteit. Dit is waar, maar het ligt toch ook wat genuanceerder dan je zou verwachten.

Om te beginnen zijn de effecten van cafeïne afhankelijk van meerdere factoren. Zo moet je rekening houden met je leeftijd, gewicht en geslacht. Ook is de zuiverheid van de cafeïne en het type drankje van invloed op de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Een dubbele espresso bevat namelijk meer cafeïne dan een cappuccino met karamelsiroop.

Verbeterde productiviteit

Een onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne de productiviteit kan bevorderen. Dankzij het blokkeren van de aanmaak van adenosine, voel je je minder moe en wordt de aanmaak van dopamine bevorderd. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat je gedurende een korte periode meer energie hebt en daardoor makkelijker in staat bent om verschillende taken te verrichten.

Daarnaast is dopamine een stof die onze gemoedstoestand verbeterd. Zo voelen we ons al snel een stuk vrolijker, wat ook meehelpt om de motivatie om te werken te vergroten.

Cafeïne heeft echter niet alleen effecten voor je hersenproductiviteit, maar ook op andere spieren. Zo heeft een ander onderzoek uitgewezen dat je spieren langer glucose vasthouden dankzij cafeïne. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van verzuring en dus langer door kan gaan met fysieke inspanningen zoals sporten, of sjouwen.

Ook is het drinken van koffie helemaal niet zo verkeerd voor je darmen. Het is aangetoond dat het drinken van 1 tot 3 koffie bekers per dag gedurende drie weken kan zorgen voor een verbeterde darmflora. Je zal namelijk al gauw merken dat wanneer je koffie drinkt, je vaker naar het toilet moet.

Negatieve effecten

Helaas zit er ook een minder fijne kant aan cafeïne. Om mee te beginnen heeft het drinken van een extra koffiebeker weinig effecten op je productiviteit, tenzij je deze acht uur later pas neemt: wanneer de eerste effecten van de cafeïne zijn uitgewerkt.

Daarnaast zitten er ook heftige reacties aan vast. Cafeïne is namelijk een verslavende stof, wat er bij grote consumptiehoeveelheden kan zorgen voor ontwenningsverschijnselen zoals pijnlijke spieren, vermoeidheid en geïrriteerdheid.

Ook is het mogelijk om een overdosis binnen te krijgen. Dit gebeurt niet snel, maar pas bij meer dan 400mg cafeïne. Dat staat gelijk aan 5 of meer koppen koffie op een dag. In ernstige gevallen kan je last krijgen van braken, hallucinaties, en verwardheid.

Wanneer je te veel cafeïne consumeert, heb je kans dat dit in de weg staat van de opname van calcium in je lichaam. Dit kan op de lange termijn zorgen voor broze botten. Daarnaast wordt elke niet-gebruikte dosis cafeïne via je lever en nieren het lichaam uit gewerkt, waardoor je vaker naar het toilet zal moeten.

Conclusie

Cafeïne heeft zowel voor- als nadelen bij het consumeren. Als je echter met mate koffie drinkt, dan zal je voornamelijk profiteren van de voordelen. Zo zal je productiviteit inderdaad verhogen, maar is het wel je eigen verantwoordelijkheid om met de belangrijke dingen bezig te zijn. Je kan namelijk ook een hogere productiviteit hebben op je sociale media. Je bent zelf nog degene die controle heeft over je acties, dus verdeel ze goed!

Als je echter te veel cafeïne consumeert, dan hangen hier verschillende nadelen aan vast. Deze zijn afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die je binnen hebt gekregen. Zo kan je van lichte vermoeidheid last hebben, maar ook van pijnlijke spieren of zelfs broze botten.

Het is daarom goed om je cafeïne consumptie per dag te beperkten tot 2 à 3 porties. Wil je een keer een cafeïnevrije dag? Kies dan voor decafé koffie, of voor kruiden- of groene thee. Deze bevatten geen vorm van cafeïne en werken dus rustgevend. Daarnaast zijn ze erg goed om te drinken voor het slapen, zo heb je een rustige nacht.

Bronnen:

https://adf.org.au/drug-facts/caffeine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11283304

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18088379

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/723503

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »