30 August 2020
Hoe bewaar en brand je koffiebonen?

Hoe bewaar en brand je koffie?

 

Voor het beste kopje koffie begin je met kwaliteitsbonen en bewaar je ze op de juiste manier om de versheid en de smaak te maximaliseren. De grootste vijanden van je bonen zijn lucht, vocht, hitte en licht. Om de vers geroosterde smaak van je bonen zo lang mogelijk te behouden, bewaar je ze in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Koffiebonen kunnen mooi zijn, maar vermijd heldere bussen waardoor het licht de smaak van je koffie kan aantasten.

 

Bewaar je bonen op een donkere en koele plaats. Een kast in de buurt van de oven is vaak te warm, en dat geldt ook voor een plekje op het aanrecht dat sterk in de middagzon staat. De verpakking van de koffie is over het algemeen niet ideaal voor langdurige opslag. Investeer indien mogelijk in voorraadbussen met een luchtdichte afsluiting.

 

Koop de juiste hoeveelheid

Koffie begint vrijwel direct na het branden versheid te verliezen. Probeer vaker kleinere partijen vers gebrande koffie te kopen - genoeg voor één of twee weken. Blootstelling aan lucht is slecht voor je bonen. Als je je bonen liever in een toegankelijke en/of aantrekkelijke container bewaart, kan het een goed idee zijn om je koffietoevoer in meerdere kleinere porties te verdelen, met de grotere, ongebruikte portie in een luchtdichte container. Dit is vooral belangrijk bij het kopen van voorgemalen koffie, vanwege de verhoogde blootstelling aan zuurstof. Als je hele bonen koopt, maal dan de hoeveelheid die je nodig hebt direct voor het zetten.

 

Kan je koffiebonen invriezen?

Versheid is cruciaal voor een kwalitatief hoogstaand kopje koffie. Deskundigen zijn het erover eens dat de koffie zo snel mogelijk na het branden moet worden geconsumeerd, zeker als de originele verpakking is verbroken. Hoewel er verschillende opvattingen bestaan over het al dan niet invriezen van koffie, is de belangrijkste overweging dat koffie vocht absorbeert - en geuren en smaken - uit de lucht eromheen, omdat het hygroscopisch is (bonuswoordenschat voor alle koffie nertjes die er zijn).

 

In de meeste huiselijke opslagcontainers wordt nog steeds een kleine hoeveelheid zuurstof binnengelaten, waardoor voedsel dat lang in de vriezer is opgeslagen, kan verbranden in de vriezer. Als je je bonen koelt of invriest, zorg er dan voor dat je een echt luchtdichte container gebruikt. Als je ervoor kiest om je koffie in te vriezen, verwijder dan snel zoveel als je nodig hebt voor niet meer dan een week, en breng de rest terug naar de vriezer voordat er condens op de ingevroren koffie ontstaat. Het invriezen van je bonen verandert niets aan het basis koffiezet proces.

 

Koffie roosteren
Nu je weet hoe je koffiebonen goed kunt bewaren is het tijd om te kijken hoe je de goed bewaarde koffiebonen kunt roosteren. Allereerst even waarom we graag geroosterde koffie in onze koffiebekers hebben. Roosteren brengt het aroma en de smaak naar boven die in de groene koffiebonen is opgesloten. Bonen worden groen opgeslagen, een toestand waarin ze zonder kwaliteits- of smaakverlies bewaard kunnen worden. Een groene boon heeft geen van de kenmerken van een gebrande boon - hij is zacht en sponsachtig en ruikt naar gras.

 

Het roosteren zorgt ervoor dat er chemische veranderingen plaatsvinden omdat de bonen snel op zeer hoge temperaturen worden gebracht. Wanneer ze de piek van perfectie bereiken, worden ze snel afgekoeld om het proces te stoppen. Geroosterde bonen ruiken naar koffie en wegen minder omdat het vocht is uitgebrand. Ze zijn knapperig, klaar om gemalen en gebrouwen te worden. Eenmaal geroosterd moeten ze echter zo snel mogelijk worden gebruikt voordat de smaak van de verse bonen begint af te nemen.

 

Ken je brandingen


De meeste branders hebben gespecialiseerde namen voor hun favoriete braadstukken en er is weinig industriële standaardisatie. Dit kan enige verwarring veroorzaken bij het kopen, maar over het algemeen vallen braadstukken in één van de vier kleurcategorieën - licht, medium, medium donker en donker. Veel consumenten gaan ervan uit dat de sterke, rijke smaak van donkere braadstukken wijst op een hoger cafeïne gehalte, maar de waarheid is dat lichte braadstukken eigenlijk een iets hogere concentratie hebben. De perfecte branding is een persoonlijke keuze die soms wordt beïnvloed door nationale voorkeur of geografische ligging. Binnen de vier kleurcategorieën vind je waarschijnlijk veelvoorkomende braadstukken zoals hieronder opgesomd. Het is een goed idee om het te vragen voordat je koopt. Er kan een wereld van verschil zijn tussen braadstukken.

 

Licht gebrand
Licht gebrand is bruin van kleur, deze branding heeft over het algemeen de voorkeur voor mildere koffiesoorten. Er zal geen olie aan het oppervlak van deze bonen zitten, omdat ze niet lang genoeg geroosterd worden om de oliën te laten doorbreken naar het oppervlak. Deze geroosterde koffie is middelmatig bruin van kleur met een sterkere smaak en een niet-vettige ondergrond. Het wordt vaak aangeduid als de Amerikaanse roast omdat het in de Verenigde Staten over het algemeen de voorkeur geniet.

 

Donkere brandingen
Deze branding produceert glanzende zwarte bonen met een olieachtig oppervlak en een uitgesproken bitterheid. Hoe donkerder de branding, hoe minder zuur er in de koffiedrank zit. Donkere gebrande koffiesoorten lopen van licht donker naar verkoold, en de namen worden vaak door elkaar gebruikt - let op dat je je bonen controleert voordat je ze koopt!

 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »