08 November 2020
Hoe maak je de perfecte kop koffie

Een goed kopje koffie 's morgens kan de sfeer van de hele dag bepalen. Maar nu de cafés gesloten zijn, kan het zijn dat je niet kunt vertrouwen op een barista om je dagelijkse kopje koffie te serveren. Als dat het geval is, dan is het mogelijk dat je zelf een goed kopje wilt zetten. En, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je per dag drinkt, kan het je ook wat geld besparen. En met deze negen eenvoudige regels kun je elke ochtend je eigen perfecte kopje koffiezetten, precies in je eigen huis. Het is makkelijker dan je denkt - eenvoudige dingen zoals het correct bewaren van je bonen en het gebruik van de beste filters zullen ongewenste bittere of minder lekkere smaken uit je kopje voorkomen. Of je ochtendkoffie nu bestaat uit bonen van eigen bodem en een uitgebreid zetproces of je houdt van een supermarktmelange met een infuuskoffiezetapparaat, volg deze basisregels voor een heerlijk, bevredigend kopje koffie - elke keer weer.

 

Hoe maak je koffie?

Er zijn drie gangbare methodes om thuis koffie te zetten. De oude favoriet is een klassiek druppelkoffiezetapparaat, maar thuis wordt het schenken van koffie steeds populairder en ook de Franse pers is een gemakkelijke favoriet. Ontdek hoe je met deze eenvoudige stappen koffie kunt zetten met alle drie de methodes. Voordat je begint, moet je weten dat het wegen van je gemalen koffie betere resultaten oplevert dan het gebruik van maatbekers, maatschepjes of koffielepels om je koffie te meten. Een digitale keukenweegschaal is erg handig - we hebben de metingen op basis van het gewicht geleverd voor de nauwkeurigheid, maar we hebben ook de meetlepels erbij gezet. In de regel adviseren wij echter ongeveer 15 gram (1 eetlepel) gemalen koffie per kopje koffie van 8 ounce. Voor 4 koppen koffie is dat ongeveer 60 gram (4 eetlepels) gemalen koffie.

 

Regel 1: Koop verse bonen

Zonder twijfel is koffie het beste als het binnen enkele dagen na het branden wordt gebruikt. Het kopen van een lokale brander is de zekerste manier om de meest verse bonen te krijgen. Wees op je hoede voor het kopen van bulkkoffie bij supermarkten. Zuurstof en helder licht zijn de slechtste smaakmakers voor gebrande bonen, dus tenzij de winkel gewetensvol is over de verkoop van verse koffie, krijgen de opslagbuizen een laagje koffieolie, die ranzig worden. De koffiebonen die door kwaliteitsbewuste branders worden verpakt en in stevige, vacuüm verzegelde zakken worden verkocht zijn vaak een betere kwaliteit.

 

Regel 2: Koffiebonen vers houden

Bewaar geopende koffiebonen altijd in een luchtdichte verpakking. Glazen blikken potten of keramische opbergverpakkingen met rubberen afdichtingen zijn een goede keuze. Koel nooit af (gebrande bonen zijn poreus en nemen gemakkelijk vocht en voedselgeuren op). Smaakdeskundigen adviseren om koffie nooit in te vriezen, vooral niet bij donkere brandingen. Koop optimaal een vijf tot zeven dagen durende voorraad verse bonen per keer en houd ze op kamertemperatuur.

 

Regel 3: Gebruik goed water

Niets kan een pot koffie zo zeker verpesten als kraanwater met chloor of met smaken die niet helemaal kloppen. Serieuze koffie liefhebbers gebruiken gebotteld bronwater of geactiveerde kool/koolstoffilters op hun kranen. Onthard of gedistilleerd water maakt vreselijke koffie - de mineralen in goed water zijn essentieel voor een goede koffie.

 

Regel 4: Vermijd goedkope koffiefilters

Goedkope papieren koffiefilters leveren volgens de experts inferieure koffie op. Zoek naar "zuurstof gebleekte" of "dioxinevrije" papierfilters (bijv. Filtropa, Melitta). Je kan ook investeren in een duurzame, verguld filter (bijv. SwissGold). Deze hebben de reputatie een maximale smaak te leveren, maar laten mogelijk wel bezinksel door als de koffie te fijn wordt gemalen.

 

Regel 5: Pas op voor de warmte

Water dat te heet is, haalt de verbindingen in de koffie die eerder bitter dan aangenaam zijn. De juiste watertemperatuur voor het zetten is 95 graden Celsius, of ongeveer 45 seconden van een volle kookbeurt. (De meeste goede koffiezetapparaten regelen dit automatisch.) Verwacht niet dat koffie, eenmaal gezet, zijn beste aroma's lang vasthoudt. Het her opwarmen, koken of langdurig vasthouden op een verwarmend platform zal zelfs de beste koffie bitter en smakeloos maken.

 

Regel 6: Houd je koffie apparatuur schoon

Schoonmaken van opslagcontainers en koffiezetapparaten om de paar weken om eventuele vetophopingen te verwijderen. Laat minstens één keer per maand een sterke oplossing van azijn of een speciale koffiemachinereiniger zoals Urnex door je koffiemachine lopen om eventuele mineraalafzettingen weg te werken. Spoel het apparaat grondig af voordat je het opnieuw gebruikt. Als je je goed aan deze regels houdt moet het goed komen met je kopje koffie. Vergeet niet dat koffie in de juiste koffiebeker nog lekkerder smaakt!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »