25 October 2020
Is koffie gezond?

De meeste mensen beginnen hun dag met een kopje koffie. Veel mensen zouden hun dagelijkse werk ook afmaken met koffie. Koffiedrinken is dan ook een belangrijk onderdeel van het moderne dagelijkse leven. Er is verteld dat koffie een drijvende kracht is voor de mens om wetenschap te ontwikkelen, omdat het een waarschuwend effect heeft op het menselijk brein. Sommige mensen melden echter dat ze een onregelmatige hartslag of hoofdpijn ervaren en zijn dus terughoudend in het drinken van koffie, wat wijst op een individuele variatie op koffie-intolerantie. Het doel van dit onderzoek is om de effecten van koffie op de menselijke gezondheid kort samen te vatten.

 

Koffie gebruik

Koffie neemt al minstens 1200 jaar een belangrijke plaats in in de menselijke samenleving. De consumptie ervan, die waarschijnlijk afkomstig is uit het noordoosten van Afrika, verspreidde zich in de 15e eeuw naar het Midden-Oosten en vandaar naar Europa. Na olie is koffie het tweede meest waardevolle product ter wereld geworden. Vandaag de dag behoort koffie tot de meest geconsumeerde farmacologisch actieve dranken en is de consumptie ervan wereldwijd een vast onderdeel van het dagelijks leven geworden. Naar schatting drinkt meer dan de helft van de Amerikanen dagelijks koffie. Het gemiddelde verbruik voor een persoon in de Europese Gemeenschap is 5,1 kg/jaar, wat vergelijkbaar is met dat in de Verenigde Staten.

 

Inhoud koffie

Koffie is in feite een complex mengsel van chemicaliën en is de belangrijkste bron van cafeïne in veel bevolkingsgroepen. Het bevat echter ook duizenden verschillende chemische stoffen, waaronder koolhydraten, lipiden, stikstofhoudende verbindingen, vitaminen, mineralen, alkaloïden en fenolverbindingen. Hoewel cafeïne een belangrijk bestanddeel van koffie is, is het gehalte zeer variabel - tussen 30 mg en 175 mg in een kopje (150 ml) huisbereide koffie. Cafeïne is de meest geconsumeerde psychoactieve drug ter wereld en lijkt het grootste deel van zijn biologische effecten uit te oefenen door het antagonisme van de adenosine receptor. Adenosine is een endogene remmende neuromodulator die een gevoel van slaperigheid opwekt, en dus veroorzaakt cafeïne over het algemeen een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zijn de fysiologische effecten van cafeïne-inname onder andere acute verhoging van de bloeddruk, verhoging van de stofwisseling en diurese.

 

Effecten van koffie

Op basis van de onderzochte gegevens kan worden geconcludeerd dat matige cafeïne-inname (2-3 kopjes of 300 mg/dag) niet gepaard gaat met negatieve effecten, zoals cardiovasculaire stimulerende effecten en gedragsveranderingen, althans bij gezonde volwassenen. Cafeïne is echter niet geheel onschadelijk. In feite kruist de cafeïne de menselijke placenta en bereikt snel een vergelijkbare concentratie bij de foetus en de moeder. De overmatige inname van cafeïne is een oorzaak van spontane abortus of verminderde foetale groei. De inname van cafeïne voor vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden en voor vrouwen tijdens de zwangerschap mag niet meer dan 300 mg/dag bedragen. In verschillende onderzoeken naar de inname van cafeïne kunnen kinderen worden gedefinieerd als een andere risicogroep, omdat veranderd gedrag, waaronder nervositeit of angst, wordt gevonden.

 

Antioxidanten in koffie?

Koffie is in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Noorwegen, de belangrijkste bron van antioxidanten in het dieet. Koffiebonen bevatten fenolische antioxidanten. Het belangrijkste polyfenol in koffie is chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is een van de belangrijkste sterke antioxidanten in koffie. De anti oxidatieve activiteit van koffie is afhankelijk van de chemische samenstelling. Bovendien werd vastgesteld dat de antioxidantwerking van koffie afhankelijk is van de mate waarin de koffie wordt gebrand. De maximale antioxidantwerking werd gemeten voor de medium gebrande koffie.

 

Gezondheid en koffie

De relatie tussen koffie en gezondheid is in de afgelopen 40 jaar in meer dan 8000 professionele medische studies naar voren gekomen. In veel gevallen zijn er echter tegenstrijdige bevindingen en zorgen ontstaan, waardoor het voor de gezondheidswerkers en het publiek moeilijk is om de gegevens te interpreteren. Koffieconsumptie trekt over het algemeen het roken van tabak aan, maar veel studies hebben geen rekening gehouden met deze potentiële verwarring in de gegevensanalyse. Sommige meetfouten lijken onvermijdelijk bij de beoordeling van koffieconsumptie, omdat mensen een grote verscheidenheid aan koffie consumeren.

 

Onderzoeken gezondheid

Ondanks 20 jaar geruststellend onderzoek vermijden veel mensen nog steeds cafeïne houdende koffie omdat ze zich zorgen maken over de biologische effecten van cafeïne. Wat is de conclusie van zoveel aandacht? We hebben gedacht dat koffie goed is voor de gezondheid als het met mate wordt geconsumeerd. Uit huidig onderzoek blijkt dat koffie met mate een veilige drank is die zelfs enkele gezondheidsvoordelen kan bieden. Er wordt echter ook benadrukt dat er moeilijkheden en uitdagingen zijn bij het ontwerpen van een solide experiment of klinische proeven om de effecten van koffie op de menselijke gezondheid op te helderen.

 

Veel studies tonen aan dat koffieconsumptie kan helpen bij het voorkomen van verschillende chronische ziekten. In het bijzonder gaat koffieconsumptie op lange termijn gepaard met een aanzienlijke dosisafhankelijke vermindering van het risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes. Bovendien vermindert koffieconsumptie het risico op leverschade bij mensen met een hoog risico op leveraandoeningen, zoals leverletsel, cirrose en hepatocellulair carcinoom. De consumptie ervan wordt ook omgekeerd evenredig met het risico op de ziekte van Parkinson bij mannen en vrouwen die nooit postmenopauzale oestrogeen hebben gebruikt. Het risico op de ziekte van Alzheimer is lager bij mensen die regelmatig cafeïne houdende koffie consumeren dan bij mensen die het niet drinken. Ook is aangetoond dat koffie de uithoudingsprestaties bij langdurige fysieke activiteiten verbetert. Het is zeer interessant dat het relatieve risico op zelfmoord met 13% is gedaald voor elke kop koffie die dagelijks wordt geconsumeerd. Over het algemeen is koffieconsumptie omgekeerd evenredig met het risico op kanker op verschillende plaatsen, waaronder de lever en het colorectum, maar er is geen duidelijke verklaring voor de bescherming van koffie tegen kanker.

 

Negatieve effecten koffie

Er moet rekening mee worden gehouden dat koffie wel degelijk bescheiden cardiovasculaire effecten heeft, zoals tachycardie, hoge bloeddruk en incidentele aritmie. De acute effecten van koffie op het cardiovasculaire systeem kunnen zich voordoen in de tijd direct na de koffie-inname of bij meer gevoelige personen. Recente analyses hebben geconcludeerd dat er een zwak omgekeerd verband kan bestaan tussen koffieconsumptie en het risico op een beroerte, maar verder onderzoek is nodig om dit op te helderen. Hoewel er geen duidelijk klinisch verband bestaat tussen de koffie-inname en het risico op hartritmestoornissen, zouden veel artsen koffie niet aanbevelen voor de patiënten. De bijdrage van koffieconsumptie aan de ontwikkeling van hypertensie is waarschijnlijk klein, maar vooral bij minder frequente koffiedrinkers is deze aanzienlijk. Cafeïne leidt tot een lichte daling van de efficiëntie van de calciumabsorptie in het maag-darmkanaal. Zo kunnen een adequate inname van calcium en vitamine D en een beperking van de koffie-inname tot 2-3 kopjes/dag het risico op osteoporose en de daarmee gepaard gaande breuk met name bij oudere volwassenen helpen verminderen.

 

Heeft koffie effect op de gezondheid?

Koffieconsumptie wordt gebruikt voor sociale activiteiten, vrije tijd, verbetering van de werkprestaties en welzijn. Koffie is niet alleen een medicinaal alternatief, maar ook een drank met talrijke potentiële voordelen voor de gezondheid. De resultaten van vele soorten onderzoek suggereren de positieve effecten van koffieconsumptie op verschillende aspecten van de gezondheid, zoals hierboven kort vermeld. Ondanks de algemeen goede resultaten moet worden benadrukt dat de individuele gevoeligheid voor koffie en de biologische effecten van koffie bij de mens kunnen variëren. En sommige negatieve effecten van koffie hebben de neiging om te ontstaan bij overmatig drinken, dus het is het beste om zware koffie-inname te vermijden. Deze minireview behandelt slechts enkele van de gezondheidsvoordelen en negatieve effecten van het drinken van koffie.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »