21 July 2020
Koffie zonder koffiezetapparaat

Zoals de meeste mensen, vertrouw je waarschijnlijk op je eigen druppelende koffiemachine die je elke ochtend van verse, warme koffie te voorzien. Je drukt op het knopje van je koffie machine en er wordt een lekker kopje koffie voor je gemaakt. Maar wat als die knop niets doet? Als het water niet opwarmt? Wanneer je een stroomstoring hebt? Of wanneer je op vakantie bent en er geen koffiezetapparaat in de buurt te vinden is? Dan is het handig om te weten hoe je koffie kan maken zonder een koffiezetapparaat te gebruiken. Daarom lees je hieronder verschillende manieren om koffie te maken zonder koffiezetapparaat. Hoewel geen van deze onderstaande opties vergelijkbaar is met koffie die is gezet met versgemalen koffiebonen, kan je in ieder geval je kopje koffie maken.

Zelf koffie maken - filtermethode

Als je koffiezetapparaat kapot is gegaan maar je hebt nog wel koffiefilters of een zeef, dan heb je geluk want dan kan je eenvoudig alsnog koffie maken. Voor de filtermethode heb je nodig: een filter en/of een zeef, koffiepoeder, een waterkoker of een steelpan en een mok waar je graag je koffie uit drinkt. Meet de juiste hoeveelheid water voor het aantal kopjes dat je wilt maken en giet het in de waterkoker of steelpan. Voeg de juiste hoeveelheid koffiepoeder toe voor het aantal kopjes dat je wilt zetten. Roer dit goed door. Breng daarna het water aan de kook en hou het aan de kook voor twee minuten. Dan kan je de pan van het vuur halen of je zet de waterkoker uit. Daarna is het enige wat je nog moet doen zorgen dat je de koffie in je mok krijgt zonder al het poeder. Dit doe je door of de zeef, of het filter op de mok te leggen en dan de koffie erin te gieten.

 

Zelf koffie maken – steelpan

Met behulp van een steelpan kan je zelf je eigen koffie maken! Het enige wat je nodig hebt is een steelpan, wat water, een lepel en koffie in de vorm van poeder. Giet het water in je pan. Gebruik iets meer water dan de hoeveelheid koffie die je wilt hebben want je verliest een deel van het water aan het koken in de pan. Roer het koffiepoeder meteen in het water. Gebruik dezelfde hoeveelheid die je in je koffiezetapparaat zou doen voor de hoeveelheid water die je gebruikt. Zet de pan op het vuur en roer af en toe door zodat de koffie niet aanbrandt. Kook je koffie onbedekt twee minuten. Haal de pan van het vuur en laat de pan vier minuten rusten zitten. Op die manier kan het niet opgeloste koffiepoeder naar de bodem zinken. Vergeet niet het fornuis uit te zetten. Nu is je koffie klaar!

 

Zelf koffie maken - linnen-methode

Deze methode vergt een beetje geduld, maar het resultaat garandeert vrijwel zeker dat je geen koffiedik drinkt. Je hebt het volgende nodig voor de linnen-methode: gemalen koffie, warm water, linnen en een mok waar je graag koffie uit drinkt. Plaats het linnen over de bovenkant van je mok en druk vervolgens zachtjes in het midden om een kuiltje te maken dat groot genoeg is om een portie koffiedik in op te bergen. Bevestig het linnen op zijn plaats met een haarelastiekje of wasknijpers. Zorg ervoor dat je tenminste 3 wasknijpers gebruikt zodat het linnen niet in de mok valt door het gewicht van de koffie. Schep een portie koffiedik in het kuiltje. Giet daarna een kleine hoeveelheid heet water over het koffiedik. Laat het koffiedik minstens 30 seconden volledig weken. Schenk de rest van het warme water langzaam en voorzichtig in. Hierna kan je het linnen verwijderen en je koffie is klaar om te drinken.

 

Zelf koffie maken - faux French press

Een van de meest populaire manieren van koffie brouwen onder grote koffieliefhebbers is gemakkelijk genoeg om te doen in je eigen keuken of zelfs boven een kampvuur. Je hebt nodig: koffiedik naar voorkeur, warm water, een eetlepel, een diepe kom en je favoriete koffiemok. Doe een eetlepel koffiedik per kopje dat je wilt maken in de kom. Giet er een kleine hoeveelheid kokend water in en laat het de koffiedik volledig verzadigen. Voeg de juiste hoeveelheid heet water toe voor de porties koffiedik in de kom. Laat dit vervolgens vier minuten staan. Wanneer het koffiedik is neergedaald, gebruik je de eetlepel om dit zachtjes naar de bodem van de kom te duwen. Het water in de kom is heet, dus voorzichtig. Giet daarna de koffie vanuit de kom in je mok en gebruik de lepel om het koffiedik op de bodem te houden en je koffie is klaar.

 

Koffie zonder koffiezetapparaat

Als de gedachte om 's morgens zonder koffie te zitten je boos maakt kan het een goed idee zijn om een paar dingen bij de hand te houden voor noodgevallen. Als je ooit in een situatie terechtkomt waarin je geen koffiezetapparaat hebt maar toch warm water en wat klein keukengerei hebt is het prima te doen om koffie te maken. Sommige methodes kosten wat meer tijd dan koffie maken met een koffiezetapparaat maar misschien kan je zelf je koffie wel net zo lekker maken, of zelfs lekkerder!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »