11 May 2020
Soorten koffie

Een eenvoudig bezoek aan een café kan je alles vertellen over hoeveel varianten van koffie er zijn, en er zijn er zoveel dat je ze niet allemaal kunnen tellen, zelfs niet als je het zou proberen. Er zijn zoveel verschillende brouwsels, bonen en soorten, dat je ze waarschijnlijk niet in één keer kunt proeven. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen.

Zwarte koffie

Simpel gezegd is zwarte koffie een combinatie van water en koffie zonder melk. Je moet het serveren zonder toegevoegde smaken zoals honing, room en melk. De toevoeging van deze producten verandert het aroma en de kleur van de koffie, waardoor deze lichter bruin of wit wordt. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar je moet weten dat er verschillende manieren zijn om deze koffie te serveren, en elk van hen beïnvloedt de smaak op verschillende manieren. 

De zwarte koffie wordt in Nederland het meest gedronken, in kantoren of op kantine, al dan niet in een kartonnen koffiebeker met suiker en creamer of melk.

Espresso

Espresso is een beroemde koffiesoort uit Italië. Je maakt het door hogedruk stoom te forceren door middel van gemalen koffiebonen. Het eindproduct is een dikke koffie met een romige schuimlaag. Door de dikte en het hoge cafeïnegehalte per eenheid is het vaak een basis voor andere koffiedranken zoals Americano. Espresso is een van de meest populaire koffiesoorten uit Italië die als basis dient voor de meeste andere koffiesoorten, een Italiaan zal het niet snel een espresso uit een kartonnen beker drinken, in Nederland is dat voor ons gelukkig anders.

Ristretto

Ristretto, kortweg beperkt in het Italiaans, is een espressoschot dat gemaakt is zoals gewone espresso, maar dan met de helft van de hoeveelheid water. Het eindproduct is dus een meer geconcentreerde espresso met een iets andere smaak.

Americano

Een caffè Americano is een Italiaanse term voor Amerikaanse koffie. Men gelooft dat de naam afkomstig is van de Amerikaanse soldaten in Italië tijdens de 2e wereldoorlog, die water gebruikten om de schaarse hoeveelheden espresso die op dat moment beschikbaar waren te rantsoeneren. De basis van de Americano is espresso. Er wordt een grotere hoeveelheid heet water overheen gegoten om de espresso zwakker te maken, waardoor een klein shotje espresso in een groot kopje koffie verandert.

Koffie op basis van melk

Ondanks dat veel mensen kiezen voor een van de zwarte soorten, kan het toevoegen van melk aan je koffie een speciaal soort aroma opleveren. Daarnaast genieten barista's van koffie op basis van melk door het gebruik van geschuimde melk, waardoor ze hun koffie op verbluffende wijze kunnen decoreren. Koffie op basis van melk bevat ook lagere concentraties cafeïne en zuurgraad, waardoor het de beste koffie is voor de avonduren. Net als zwart bevat melk ook veel verschillende soorten koffie.

Cappuccino

Cappuccino bestaat ook uit espresso en melk. Er zijn echter twee soorten melk. De drank bevat 1/3 espresso, 1/3 opgeschuimde melk en 1/3 gestoomde melk. Je kunt het ijskoud, warm, met room in plaats van melk, en op verschillende andere manieren serveren.

Piccolo Latte

Piccolo latte, of een kleine latte, wordt gemaakt door warme melk over een ristretto shot te gieten. Cafés serveren het meestal in een kort 100 ml latte glas, dus het is in wezen een kleine melkkoffie shot. Er zijn andere namen voor deze koffie, zoals Cataldo (Spaans) en Mezzo-Mezzo (Australisch). Aangezien het drinken van twee of drie volwaardige melkkoffies per dag overweldigend kan zijn, kan het drinken van een paar van deze kleinere cafeïne houdende melkshots een perfecte vervanging zijn.

Macchiato

Een Macchiato is een sterke koffieschot met slechts een beetje melk. Oorspronkelijk afkomstig uit Italië is het veilig om aan te nemen dat het universele begrip van een macchiato een espressoschot is met een klein scheutje melk. Maar afhankelijk van waar je in de wereld bent en welk kopje je gebruikt, kan het zijn dat je iets anders krijgt. In de loop van de tijd is de macchiato geëvolueerd, en mensen vragen hem nu vaak bij te vullen... Hij is nu verdeeld in twee categorieën. Traditioneel', dat is de code voor een beetje melk... of 'bijgevuld' met gestoomde melk, zoals een klein beetje schuimend wit.

Latte Macchiato

Latte macchiato betekent "gebrande melk", en deze drank is in wezen een glas melk dat je "vlekt" door er espresso overheen te gieten. Het heeft dezelfde ingrediënten als caffè latte, maar wordt anders gemaakt en geserveerd. Een perfecte latte macchiato wordt geleverd in een hoog glas, en je kunt duidelijk de lagen schuim op de top, espresso in het midden, en melk op de bodem zien.

Cortado

Cortado is een gelijkmatige combinatie van espresso en gestoomde melk, met een textuur die plat is in vergelijking met de schuimige latte, cappuccino en dergelijke. Het heeft niet zoveel schuim, en de verhouding tussen koffie en melk kan tussen 1:1 en 1:2 liggen. Het wordt traditioneel geserveerd in een uniek glas met een metalen handvat en voet. De capaciteit van het glas moet tussen 150-200ml liggen. Het is zeer populair in Latijns-Amerika, Portugal en Spanje.

Gibraltar

Gibraltar is de populairste variant van Cortado koffie. Het is een cultkoffie uit San Francisco die wordt geserveerd in de beroemde 'Gibraltar' glazen. Het is iets kouder dan een typische Cortado met een rijkere textuur. De typische Gibraltar wordt gemaakt door een espressoschot en 85 ml melk toe te voegen aan een verwarmd 'Gibraltar' glas. Het grootste nadeel van Gibraltar is echter dat het glas de warmte niet kan vasthouden, waardoor de koffie vrij snel afkoelt. Je moet het dus snel opdrinken voor een optimale beleving.

Mochaccino

De Mochaccino is een variëteit van de cafè latte (niet hetzelfde, zoals veel mensen verrassend genoeg geloven). Het bestaat uit een dubbele espressoschot, geschuimde melk en een extra smaak. Meestal is het aroma afkomstig van cacaopoeder of chocoladesiroop. Als je wilt, kun je wat kaneel, slagroom of andere toppings toevoegen. De mokka is als een romige chocoladekoffie - geweldig voor beginnerskoffiedrankjes, omdat het meestal de poort naar de koffie drinkt.

Al deze soorten dranken zijn slechts het topje van de ijsberg. Omdat koffie een belangrijk onderdeel is van wereldwijde culturen en geschiedenis, vind je altijd een nieuwe variatie die je nog nooit eerder hebt gehoord. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een aantal nieuwe soorten van je favoriete drankje te ontdekken. Maar vergeet niet, dit is slechts een begin.

Denk hieraan bij het bestellen van de volgende kop koffie!

 

 

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »