27 April 2020
Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij – van koffie tot cakejes, van ingeblikte voeding tot een onmisbaar ingrediënt in enkele typisch Vlaamse en Nederlandse lekkernijen.

Maar hoe wordt suiker nu eigenlijk gemaakt?

Suiker uit de suikerbiet

In België en Nederland wordt suiker het vaakst uit suikerbieten gewonnen. Deze zoete, witte bieten worden dan verwerkt tot suiker. De zaadjes van de bieten worden in het voorjaar door de boer geplant en dan later in de herfst kunnen de volgroeide bieten geoogst worden.

Deze bieten worden vaak gebruikt om suiker uit te maken, maar ook als voeder voor koeien en ander stalvee. Als de suikerbiet helemaal volgroeid is worden de bieten met een machine gerooid. De bladschachten worden afgesneden waardoor je enkel de wortel – de grote ronde biet, over hebt. Een biet weegt gemiddeld zo’n 800 tot 900 gram waarvan 18% suiker is.

Dit hoge suikergehalte draagt niet enkel bij aan de erg zoete smaak van de biet – maar is ook een reden waarom de biet zo geschikt is om suiker mee te maken.

De suikerfabriek

Wanneer de bieten in het suikerfabriek aankomen dan worden ze met behulp van hogedrukwaterleidingen gereinigd. Dit gebeurt op grote transportbanden die hen naar de snijder brengen.

Vervolgens worden de bieten door een machine in kleine stukjes – een beetje zoals frieten, gesneden. Dit wordt gedaan zodat het makkelijker is om de biet te verwerken. Nadat de bieten in stukjes gesneden zijn worden ze aan grote cilinders toegevoegd. In de cilinders zit kokendheet water. Dit hete water zorgt ervoor dat de stukje biet hun suikerachtige sappen in het water afgeeft en dat de cellen van de biet geopend worden om nog meer suiker uit te scheiden.

Van suikerwater naar suiker

Nu we het zoete sap van de suikerbiet gewonnen hebben, wordt dit sap gezuiverd met behulp van een chemische stof. Deze stof – calciumhydroxide of ook wel limoenmelk genoemd, wordt in verschillende stadia aan het rauwe sap van de suikerbiet toegevoegd. Sommige bedrijven gebruiken gebluste kalk en kalk om de onzuiverheden van het suikerwater te laten bezinken.
Omdat de suikerconcentratie van het suikerwater natuurlijk nog niet erg hoog is, wordt het suikerwater verder ingedampt. Dit wil zeggen dat het suikerwater verwarmd wordt onder hoge druk zodat er enkel een suikersiroop achterblijft.

Suikersiroop

Hoewel de suikersiroop een hoog suikergehalte heeft, is dit suikergehalte natuurlijk nog niet hoog genoeg. De stroop wordt verder gekookt zodat meer water kan verdampen onder vacuüm. Op deze manier kan er een oververzadiging ontstaan die er op zijn manier dan voor zorgt dat er suikerkristallen gevormd worden.

Uiteindelijk is er een massa dat bestaat uit siroop en kristallen. Deze massa wordt dan gecentrifugeerd. Deze centrifuge zal de kristallen en de stroop van elkaar scheiden. Dit wordt voor een tweede en derde maal herhaald zodat men een maximaal aantal suikerkristallen heeft kunnen winnen.

De overgebleven stroop of molasse wordt aan andere bedrijven geleverd die er dan op hun manier veevoeder of zelfs alcohol mee maken. De suikers die uit het tweede en het derde kooksel komen worden dan weer toegevoegd aan het kook en centrifugeproces om de kristalvorming te vergemakkelijken. Wanneer de suikerkristallen gedroogd worden dan kunnen we spreken over kristalsuiker.

Suiker voor in de koffie

Suiker voor in de koffie – heel wat mensen kunnen er niet zonder. De suiker die uit de bieten gewonnen werd zorgt voor een mooie zoete suiker die de smaak van de koffie perfect complimenteert.

Heel wat klanten verwachten dan ook suiker bij de koffie wanneer ze een kopje komen drinken. Hoewel heel wat horecazaken in het verleden klontjes aanboden is het merendeel momenteel overgestapt naar het aanbieden van suikersticks.

Deze suikersticks zijn niet enkel makkelijker voor de klant, ze kunnen ook bedrukt worden met een logo of komen in de kleuren van uw huisstijl.

Goedkope suikersticks laten bedrukken

Bij koffiebekers.nl bieden wij suikersticks aan die gevuld zijn met hoogwaardige suiker gewonnen uit bieten. Deze suikersticks kunt u desbetreffende laten bedrukken met uw logo of laten afleveren in de kleuren van uw huisstijl, klik hier voor meer informatie over onze bedrukte suikersticks.

We begrijpen dat die witte suikersticks zonder bedrukking een beetje saai zijn en bieden Nederlandse en Belgische horecazaken en ondernemers dan ook gepersonaliseerde suikersticks aan. Of u nu een horecazaak bent, of eventueel op zoek bent naar goedkope doch gepersonaliseerde suikersticks voor uw bedrijf, u kunt bij koffiebekers.nl terecht.

Wij hebben nu ook een webshop waar u makkelijk en snel een bestelling kan plaatsen of kan rondkijken en prijzen kan vergelijken.

Neem vandaag nog contact op of plaats uw bestelling via onze website.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »